Mario Gotze Jaring Gol Kemenangan Germany

MARIO GOTZE
RIO DE JANEIRO: Perlawanan akhir Piala Dunia 2014 di Stadium Maracana di antara Jerman dan Argentina bermula dengan pasukan Jerman mengenakan jersi putih dan Argentina dengan biru gelap.

Dibarisi pemain seperti Lionel Messi di sepak mula, Argentina memiliki barisan pemain terbaik dalam sejarah. Pemenang pemain terbaik dunia sebanyak empat kali, kemenangan pada hari ini sangat penting buatnya.

Bagi Jerman, pasukan yang diketuai Philipp Lahm dan Bastian Schweinsteiger dahagakan kemenangan setelah 20 tahun menanti.

Aksi pada separuh pertama banyak memperlihatkan serangan-serangan daripadfa kedua-dua pasukan.

Argentina pada satu ketika begitu menguasai permainan dan Gonzalo Higuain memecah kebuntuan dengan menjaringkan gol hantaran Ezequiel Lavezzi namun pembantu pengadil terlebih dahulu mengesan pergerakan 'offside' oleh Higuain.

Jerman juga hampir berjaya menembusi gol Argentina apabila tandukan Benedikt Howedes melalui satu sepakan sudut terkena tiang gol dan melantun keluar.

Separuh masa kedua dimulakan dengan Argentina membuat serangan bertubi-tubi kearah pintu gol Jerman namun berjaya dikawal oleh pertahanan kental Jerman yang diketuai oleh Philipp Lahm.

Peluang terbaik Argentina tiba apabila Lionel Messi hanya berhadapan dengan penjaga gol Jerman, Manuel Neuer melepaskan rembatannya namun percubaannya itu tersasar.

Penyerang veteran Jerman, Miroslav Klose akhirnya dikeluarkan dan digantikan dengan Mario Goetze dan kedudukan 0-0 kekal sehingga tamat perlawanan.

Perlawanan kemudian berlanjutan ke masa tambahan dan penyerang Argentina Rodrigo Palacios yang dimasukkan menggantikan Gonzalo Higuain berdepan peluang keemasan untuk menjaringkan gol namun sekali lagi lambungan bolanya yang melewati Neuer tersasar ke tepi gol.

Namun pada ke 113 masa tambahan, pemain tengah Jerman, Mario Gotze akhirnya berjaya meletakkan Jerman dihadapan dengan jaringan cantik memperdayakan penjaga gol Argentina, Sergio Romero.