Tiga Cara Syaitan Supaya Manusia Meninggalkan Sholat

Tipu daya syaitan terhadap manusia supaya meninggalkan ibadat kepada ALLAH SWT ada tujuh perkara: 

Pertama, syaitan melarang manusia taat kepada ALLAH. Sedangkan golongan yang dipelihara oleh ALLAH akan menolak ajakannya dan mengatakan: "Aku mengharapkan pahala dari ALLAH Untuk itu, aku harus mempunyai bekalan di dunia ini demi akhirat yang kekal." 

Kedua, syaitan sentiasa memujuk manusia agar tidak mentaati ALLAH Dia menghasut manusia dengan mengatakan: "Nanti sahajalah, kalau sudah tua nanti barulah, masa masih panjang dan kita masih muda atau sebagainya lagi." Golongan yang terpelihara akan menolaknya dengan mengatakan: "Kematianku bukan berada di tanganmu. Jika aku menundakan amalanku hari ini untuk esok, sehingga amal hari esok perlu aku kerjakan. Sedangkan setiap hari aku mempunyai amal yang berlainan." 

Ketiga, syaitan sentiasa mendorong manusia untuk bersegera dalam melakukan amalan kebaikan. Kata syaitan: "Cepatlah beramal agar engkau dapat mengejar dan mengerjakan amalan-amalan lain." Golongan yang selamat akan menolaknya dengan mengatakan: "Amal yang sedikit tetapi sempurna lebih baik daripada amalan yang banyak tetapi tidak sempurna." Kemudian, syaitan akan menyuruh manusia untuk menjalankan amalan yang baik secara sempurna agar tidak dicela oleh orang lain. 

Mereka yang dipelihara oleh ALLAH akan mengatakan: "Bagi aku, penilaian cukup hanya dari ALLAH SWT dan tidak ada manfaatnya beramal kerana manusia(orang lain)." Setelah itu, syaitan membisikkan pujian kepada orang yang beramal: "Betapa tinggi darjatmu kerana dapat beramal soleh dan betapa cerdik dan sempurnanya dirimu." 

Mendengar pujian ini, orang yang baik akan mengatakan bahawa: "Semua keagungan dan kesempurnaan itu hanyalah kepunyaan ALLAH dan bukan kekuatan atau kekuasaanku. ALLAH yang melimpahkan taufiq kepadaku untuk beramal sehingga Dia meredhai dan memberikan pahala besar. Sekiranya tanpa kurniaan-Nya, apalah erti amalanku ini, jika dibandingkan dengan nikmat ALLAH yang telah diberikan kepadaku, di samping dosaku yang bertimbun pula." Dengan gagalnya jalan kelima, syaitan akan menerapkan cara yang keenam. 

Cara ini lebih berat jika dibandingkan dengan cara-cara yang terdahulu dan manusia tidak akan menyedarinya kecuali mereka yang yang cerdik dan berfikir. Syaitan berbisik dalam hati manusia: "Bersungguh-sungguhlah engkau beramal dengan sir(bisikan), jangan sampai diketahui oleh orang lain kerana ALLAH jualah yang akan memberitahu orang lain bahawa engkau adalah seorang hamba ALLAH yang ikhlas." Begitulah syaitan mencampur-baurkan amalan seseorang dengan penipuannya yang sangat tersembunyi. Dengan ucapannya itu syaitan bermaksud untuk memasukkan sedikit perasaan riak. Orang-orang yang dipelihara ALLAH akan menolak ajakannya dengan mengatakan: "Hai malaun(yang dilaknat), engkau tidak henti-henti menggodaku dan merosakkan amalanku dengan pelbagai cara. 

Dan kini, kau berpura-pura seolah-olah akan memperbaiki amalanku, padahal engkau bermaksud merosakkannya. Aku adalah hamba ALLAH dan ALLAH yang menjadikanku. Jika berkehendak, ALLAH akan menjadikan aku mulia atau hina. Semuanya itu adalah urusan ALLAH Aku tidak khuatir, amalanku diperlihatkan atau tidak kepada orang lain, sebab itu bukan urusan manusia." Gagal dengan cara itu, syaitan akan meneruskan godaannya dengan cara lain lagi. Dia mengatakan: "Hai manusia, janganlah engkau menyusahkan diri sendiri dengan beramal ibadat kerana jika ALLAH telah menetapkan kamu sebagai orang yang berbahagia pada hari azali kelak, maka meninggalkan ibadat pun tidak akan memberikan sebarang mudharat. 

Engkau tetap menjadi orang yang berbahagia dan sebaliknya jika ALLAH menetapkan kamu sebagai seorang yang celaka, maka tidak ada gunanya engkau beribadat kerana engkau tetap akan celaka." Orang-orang yang dipelihara oleh ALLAH sudah pasti akan menolak godaan itu dengan mengatakan: "Aku hanyalah hamba ALLAH. Wajib bagiku menuruti perintah-Nya. ALLAH Maha Mengetahui, menetapkan sesuatu dan berbuat apa sahaja sesuai dengan kehendak-Nya. Walau bagaimanapun keadaanku, amalanku tetap bermanfaat. Jika aku ditetapkan sebagai orang yang berbahagia, aku akan tetap beribadat untuk memperbanyakkan pahala.

Sebaliknya, jika aku ditetapkan sebagai orang yang celaka, aku akan tetap meneruskan perbuatan ibadat agar tidak menjadi sebuah penyesalan bagiku. Sekiranya aku masuk neraka, padahal aku taat, itu adalah lebih aku sukai daripada aku masuk neraka kerana melakukan maksiat. Tetapi tidak akan sedemikian akibatnya kerana janji ALLAH pasti terbukti dan firman-Nya pasti benar." ALLAH telah menjanjikan pahala kepada sesiapa sahaja yang taat kepada-Nya. 

Barangsiapa mati dalam keadaan beriman dan taat kepada ALLAH dia tidak akan dimasukkan ke dalam neraka, melainkan syurgalah tempatnya. Jadi, masuknya seseorang ke dalam syurga bukan kerana kekuatan amalan yang telah didirikan, tetapi kerana janji ALLAH yang suci murni dan pasti!!